EGR, türkçe karşılık olarak "Egzoz Gazı Geridönüşümü" anlamına gelir. Kara taşıtlarında yer alan elektropnömatik bir valftir. Motor içerisinde yer alan bu valf, egzoz gazı deviridaim işlemlerinde aktif rol alır. Aracın performansına zamanla kirlenme, paslanma ve yıpranmalardan dolayı zarar veren EGR, aracın arıza vermesine sebep olur.
Silindir yanma odasına gönderilen oksijen ve yakıt çok yüksek derecelerde yanar, bu kadar yüksek derecelerde NOx gazı oluşabilir. Buda egzoz emisyon değerinin artmasına yol açar. Motor beyni (ECU), motorun yüklenme durumu, sensör değerleri gibi verileri yorumlayarak EGR valfini belli aralıklarda açar ve kapatır. EGR valfi açık olduğu zaman egzoz manifoldundan çıkan gazın bir kısmı EGR yardımıyla yanma odasına geri gönderilir. Bu sayede içerideki oksijen oranı düşürülerek yanma sıcaklığını önemli bir oranda azaltır. Düşük yanma sıcaklığında NOx gazları fazla oluşamaz ve böylelikle egzoz emisyon değeri düşürülmüş olur.
Motora tam yüklenildiği zaman ise, araçtan yüksek performans istenildiği için EGR valfi motor beyni tarafından kapatılır ve yanma odasına egzoz gazı göndermeyi keser. Bu sayede tamamen oksijen dolan yanma odası daha fazla güç üretir. EGR valfi içinden geçen egzoz gazları yüzünden kirlenip, tıkanabilmektedir. EGR arızalanmalarına neden olan kurum, zamanaşımı, pas gibi etkenler açısından EGR sistemi düzenli olarak temizlenmelidir. Bir EGR sisteminin temizlenme zamanının geldiğini; egzoz borusundan koyu siyah duman çıkıyor, motor ısısı normalden farklı olarak artıyor, yakıt tüketimi hızla artıyor, gaz pedalından kaynaklı tekleme oluyor gibi belirtilerden anlayabilirsiniz.